06 - 13 39 15 72 info@artalon.nl

Gedenkhoekje in de Ontmoetingskerk

Achtdorpen Nieuws: de krant van de Gemeente Marum 05-05-2011
Door: Simon van der Goot

Marum – In de Ontmoetingskerk van de Protestantse gemeente Marum – Noordwijk in wording is afgelopen zondag een bijzonder gedenkhoekje in gebruik genomen. Het Gedenkhoekje bestaat uit een cirkel van gekleurd glas en is bedoeld om overledenen te gedenken en dopelingen op te nemen in de kerkelijke gemeenschap. Het kunstwerk is ontworpen en gemaakt door Marjo Többen uit Niebert die het persoonlijk uniek vind dat een Protestantse kerk een Gedenkhoekje in de kerk plaatst.

Het is al lange tijd gebruikelijk dat de namen van overledenen op een steentje worden geschreven en aan het eind van het kerkelijk jaar in een bloemstuk worden verwerkt. Nu worden de steentjes na de rouwdienst in een grote blauwe schaal gelegd om de doden daarmee te herdenken. Geboortekaartjes kunnen in het midden op een cirkel van wit glas worden bevestigd.

De reacties zijn volgens Jolanda Paans overwegend positief. “Mensen begrijpen nu waar het om gaat nu het kunstwerk daadwerkelijk is bevestigd. Het ziet er ook heel mooi uit. De vraag naar een dergelijk symbool leefde al een aantal jaren bij de gemeenteleden.

In de zoektocht om mensen die je hebt verloren niet te vergeten, zijn we hier op uit gekomen. Op het kunstwerk staan ook de letters Alpha en Omega, die aangeven dat God bij het begin en het einde is.” In de bovenrand van de glazen cirkel staat de tekst van Huub Oosterhuis in gezandstraalde letters: ‘Moge deze naam geschreven staan in het boek des levens, in de palm van Gods hand.’

Volgens Marjo Többen zijn ‘leven en dood onlosmakelijk met elkaar verbonden’ en zij heeft dit in een cirkel van glas, met een diameter van 150 cm, weergegeven. De rand van de cirkel bestaat uit alle kleuren van de regenboog, in willekeurige vormen van glas uitgesneden en gerangschikt. Marjo “Alle kleuren van de regenboog vertegenwoordigen samen het leven en ook het leven na de dood. Wit licht is samengesteld uit alle kleuren van de regenboog”.

Het is volgens haar bijzonder dat een dergelijk kunstwerk in een Protestantse kerk is geplaatst. “Gedenken is vroeger verbannen uit de Protestantse kerk want dat hoorde toch meer bij de katholieken. De kerk van Marum is in 1926 heel stijlvol gebouwd in de Amsterdamse stijl met die prachtige glas in lood ramen.” Marjo is gespecialiseerd in gedenkbeelden en grafmonumenten.

Zij liet zich voor het kunstwerk ook inspireren door de glas in lood ramen. Door deze ramen valt het licht voor en achter op het kunstwerk. Gisteren werd het kunstwerk tijdens een doopdienst in gebruik genomen en zijn de eerste geboortekaartjes al opgehangen.

Bekijk hier het krantenknipsel